Gratis isolatie voor jouw huis!

Heb je een brief ontvangen van de gemeente? Of gehoord of gelezen over de isolatieactie? Op deze pagina vind je alle informatie over deze actie. Je kunt je direct aanmelden met de knop “Aanvraag starten”.

Wees er snel bij met aanvragen! Want OP=OP.

Aanvraag starten

Aanvragen mogelijk t/m 31-12-2024

Wij hebben een veelzijdig aanbod voor je. Doe mee met onze isolatieactie en krijg eenvoudig en snel onafhankelijk advies en vrijblijvende offertes op maat! Ook garanderen we je dat het isolatiebedrijf gecertificeerd is, en dat je een goed aanbod ontvangt. Dat scheelt tijd en uitzoekwerk!
 

Je kunt op twee manieren meedoen:

 1. Volledige ontzorging
  Een isolatiebedrijf komt kijken welke isolatie mogelijk is en maakt een offerte. Ga je akkoord met de offerte dan plaatst het bedrijf de isolatie.
   
 2. Zelf een bedrijf regelen
  Nadat de isolatiemaatregel is uitgevoerd, betaal je de rekening en levert deze bij ons in. 
  Lees hier meer over de voorwaarden voor het zelf regelen van een isolatiebedrijf.

 

De isolatiemogelijkheden

Tijdens de actie bieden we het volgende aan:

vloer en bodemisolatie, dakisolatie, Isolatieglas

Vaak gestelde vragen

Hieronder lees je de antwoorden op de vaak gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op via: https://www.duurzaambouwloket.nl/contact

Wat is dit voor actie en waarom zou ik meedoen?

Dit is onderdeel van een landelijk plan om woningen in Nederland te isoleren. Dit plan heet het Nationaal Isolatie Programma (NIP).

In aanmerking komen huizen die niet goed geïsoleerd zijn, met een energielabel D, E, F, G of een vergelijkbare staat. Ook bepaalt de hoogte van de WOZ-waarde van je huis of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de gemeente. Als je het aanmeldformulier invult, zie je waar je recht op hebt.

Als je je huis beter isoleert bespaar je ieder jaar honderden euro's op je energierekening. Jouw huis wordt prettiger om in te wonen. Een geïsoleerd huis is warmer in de winter en koeler in de zomer.

Kan ik meedoen met de actie?

Iedere bewoner van een grondgebonden woning* kan meedoen met de actie. De energielabel van je huis, je WOZ waarde en de hoogte van je inkomen bepaalt of je voor deze actie een bijdrage van de gemeente ontvangt. Als je de aanvraag invult zie je of je in aanmerking komt van een bijdrage van de gemeente en hoe hoog dit bedrag is.

*Een grondgebonden woning is een huis met een tuin en meerdere woonlagen wat niet in een appartementencomplex zit.

Hoe kan ik deelnemen aan deze actie?

Je kunt meedoen door te klikken op de groene knop 'Aanvraag starten' bovenaan deze pagina.

Wat gaat het mij kosten?

Dat hangt af van de bijdrage van de gemeente en de kosten voor isolatie. Als je het aanvraagformulier invult, zie je of en zo ja welke bijdrage je van de gemeente krijgt. Mogelijk heb je ook nog recht op ISDE-subsidie. Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid: klik hier.

Ik doe mee. Wat gaat er gebeuren?

De eerste stap is om je aan te melden: Klik hier.

Afhankelijk van je keuze en de mogelijkheden van je gemeente heb je keuze uit een of meer van de volgende opties:

1 isolatiemaatregel door middel van volledige ontzorging

 • Een isolatiebedrijf neemt telefonisch contact met je op voor een korte scan en om een afspraak te maken.
 • Vervolgens komen ze bij je thuis voor een bezoek. Het bedrijf bespreekt met je of de isolatieoplossingen mogelijk zijn. Dit gesprek duurt 1-2 uur. Als blijkt dat de geboden isolatieoplossingen niet mogelijk zijn of niet aan de voorwaarden voldoen, kun je niet deelnemen aan de actie
 • Als er isolatieoplossingen mogelijk zijn, ontvang je een offerte van het bedrijf. De gemeentelijke bijdrage wordt automatisch verrekend op de offerte.
 • Je beslist zelf of je de opdracht wilt laten uitvoeren of niet.
 • Na akkoord wordt jouw woning geïsoleerd
 • De gemeentelijke bijdrage wordt automatisch verrekend met de factuur.

Zelf een bedrijf regelen voor een of meer isolatieoplossingen.
 • Na aanmelding reserveren we een bedrag voor je gedurende zes maanden.
 • Je selecteert zelf de bedrijven en regelt offertes en uitvoering zelf.
 • De uitvoering moet voldoen aan de volgende voorwaarden: https://www.duurzaambouwloket.nl/voorwaarden-isolatie-zelf-regelen
 • Je betaalt zelf de facturen aan de bedrijven.
 • Achteraf dien je de facturen, betaalbewijzen en foto's van de uitvoering bij ons in.
 • Wij beoordelen de ingeleverde documenten om te bepalen of je definitief recht hebt op de gemeentelijke bijdrage.

Doe-het-zelf:
 • Na aanmelding reserveren we een bedrag voor je gedurende zes maanden.
 • Je koopt zelf de producten en brengt deze aan. Let op: het materiaal moet aan specifieke voorwaarden voldoen. Lees meer op: https://www.duurzaambouwloket.nl/actievoorwaarden-doehetzelf
 • Je maakt foto's van de werkzaamheden.
 • Achteraf dien je de facturen, betaalbewijzen en foto's van de uitvoering bij ons in.
 • Wij beoordelen de ingeleverde documenten om te bepalen of je definitief recht hebt op de gemeentelijke bijdrage.

Ik heb al isolatie laten plaatsen, kan de gemeente de factuur betalen?

Dit verschilt per gemeente. In de voorwaarden lees je hoe jouw gemeente hiermee omgaat.

Ik heb al een offerte. Kan ik meedoen met de actie?

Dat kan als je in aanmerking komt voor een bijdrage van de gemeente. Kies dan voor de optie zelf een bedrijf regelen tijdens de aanvraag. Je kan dan de offerte uit laten voeren en het bedrag later terugvragen. Let wel goed op de specifieke voorwaarden waar de werkzaamheden aan moeten voldoen: https://www.duurzaambouwloket.nl/voorwaarden-isolatie-zelf-regelen

Kan ik meedoen met de actie?

Iedere eigenaar van een grondgebonden woning* kan meedoen met de actie. De WOZ-waarde van je huis en hoe ver je woning al geïsoleerd is bepalen of je een bijdrage van de gemeente ontvangt. Als je de aanvraag invult zie je direct waar je aan toe bent.

*Een grondgebonden woning is een huis met een tuin en meerdere woonlagen wat niet in een appartementencomplex zit.

Wat gaat het mij kosten?

Dat hangt af van de bijdrage van de gemeente en de kosten voor isolatie. Als je het aanvraagformulier invult, zie je of en zo ja welke bijdrage je van de gemeente krijgt.

Mogelijk heb je ook nog recht op extra subsidies, bijvoorbeeld de ISDE-subsidie. Check dit bij de subsidiecheck: https://www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck

Ik ben het niet eens met het besluit.

Als je het niet eens bent met de beslissing over je aanvraag, kun je bezwaar maken bij de gemeente. Raadpleeg de website van jouw gemeente om te achterhalen hoe je dit moet doen. In de meeste gevallen vind je de juiste pagina door te zoeken op 'bezwaar maken' of 'bezwaarprocedure'. Vermeld bij je bezwaar het referentienummer wat op je statuspagina staat.

Over het Duurzaam Bouwloket

Naar het loket

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Wij zijn het Energieloket van de gemeente. Ons advies is daarom kosteloos en onafhankelijk. Wij hebben geen financieel belang bij het organiseren van deze actie.